Menu
Tuinplanten

Bloembollen Planten in de Herfst: dit zijn de 5 beste voorjaarsbollen

Bloembollen planten in de herfst

De herfst is in volle aantocht en dat betekend bloembollen planten! Want als je ze nu plant, pluk je daar in het voorjaar de vruchten van. Of moet ik zeggen de bloemen? Het is altijd een prachtig gezicht: kleurrijke tulpen en fel gele narcissen rond het voorjaar.

Bloembollen planten in de herfst is een geweldige manier om je tuin op te fleuren en te genieten van kleurige bloemen in het vroege voorjaar. Maar wat zijn nou de beste voorjaarsbollen? In dit artikel deel ik de 5 beste voorjaarsbollen die je in de herfst dient te planten.

Of je nu een beginnende tuinier bent of al ervaring hebt. In dit artikel help ik je verder om je tuin voor te bereiden op een kleurrijk bloeiend seizoen.

Top 5 Beste Voorjaarsbollen


1. Tulpen bollen

Tulpen bollen

Tulpen zijn één van de meest populaire bloembollen die in de herfst worden geplant. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Deze bloembollen soort is een echte blikvanger voor in je tuin. Zorg ervoor dat je de tulpenbollen op de juiste diepte plant met daarbij de puntige kant naar boven.

Planttijd: oktober t/m december
Bloeitijd: april t/m mei

Standplaats: zonnig, warm


2. Hyacint bollen

Hyacint bollen

Hyacinten staan bekend om hun heerlijke geur en prachtige bloemen in diverse kleuren. Ze kunnen in de herfst worden geplant en zullen in het voorjaar je tuin laten stralen. Zorg voor goed doorlatende grond en geef ze regelmatig water tijdens het groeiseizoen.

Planttijd: september t/m december
Bloeitijd: maart t/m mei

Standplaats: zonnig, warm


3. Narcis bollen

Narcis bollen

Narcissen zijn prachtige bloembollen die je tuin opfleuren met hun heldere gele, witte of oranje bloemen. Ze gedijen goed in de herfst en bloeien in het vroege voorjaar. Plant ze op een zonnige plek met goed doorlatende grond.

Planttijd: september t/m december
Bloeitijd: februari t/m mei

Standplaats: zonnig, halfschaduw, niet te nat


4. Krokus bollen

Krokus bollen

Krokussen zijn kleine maar opvallende bloembollen die al vroeg in het voorjaar bloeien. Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen, en kunnen zelfs door de sneeuw heen groeien. Kies een zonnige locatie en plant de krokussen in groepjes voor een speels effect.

Planttijd: september t/m oktober
Bloeitijd: februari t/m april
Standplaats: zonnig, warm


5. Sneeuwklokjes bollen

Sneeuwklokjes bollen

Sneeuwklokjes, ook wel bekend als Galanthus, zijn charmante bloembollen die perfect zijn voor het vroege voorjaar. Hun witte bloemen steken prachtig af tegen een winterse achtergrond en kondigen de komst van de lente aan.

Bij het bloembollen planten is het belangrijk dat ze plek met halfschaduw en goed doorlatende grond geeft. Maak bijvoorbeeld een mooie border met sneeuwklokjes om een vleugje elegantie toe te voegen aan je tuin.

Planttijd: september t/m december
Bloeitijd: februari t/m maart
Standplaats: half schaduw, gedraineerde grond


Wanneer bloembollen planten?

Bloembollen planten doe je in de bollenplanttijd. Voor voorjaarsbollen geldt september t/m december. En bij zomerbloeiers (zomerbloeiende bollen) is dit het voorjaar zelf. Voor voorjaarsbollen geldt hoe eerder, hoe beter. Door de bol op tijd te planten, hebben deze genoeg tijd om zich te wortelen en aan te slaan. Kijk altijd op de verpakking of omschrijving van de plant wat het advies is en houdt deze aan.

Waar bloembollen kopen?

Wil je aan de slag met het bloembollen planten, maar weet je niet zo goed wat goede adresjes zijn om deze te kopen? Ik deel hieronder een aantal van mijn favoriete webshops die kwalitatief goede bloembollen verkopen.

Zo wordt het bloembollen planten een fluitje van een cent! Het is alleen nog een kwestie van mooie exemplaren uitzoeken.

Wat zijn voorjaarsbollen?

Voorjaarsbollen bloeien niet in de herfst. Ze worden in de herfst geplant en bloeien vervolgens prachtig in het voorjaar! Dit in tegenstelling tot zomerbloeiers (zoals dahlia’s, amarylissen, caladiums en pioen rozen), die in het voorjaar worden geplant.

Waarom planten we voorjaarsbollen in de herfst? Deze lentebloemen worden “voorjaarsbollen” genoemd. Deze bloembol soorten komen het beste tot hun recht in een koele omgeving en vochtige herfstgrond. Waarna ze uit hun rustperiode ontwaken, wortelen en groeien tot een prachtige bloem in het voorjaar.


Het planten van bloembollen in de herfst is een in het voorjaar lonend klusje. Hopelijk heb ik je met bovenstaand artikel kunnen inspireren en weet je nu meer over de verschillende bloembollen soorten die je in de herfst kunt planten. Een ding is zeker: in het voorjaar heb je een prachtige, kleurrijke en geurige tuin!

Door via een van bovenstaande linkjes een product te bestellen sponsor je mijn blog. Je helpt mij hier enorm mee en hopelijk kan ik hierdoor in de toekomst nog meer tuin gerelateerde content creëren. Want dat is wat ik het liefste doe. Bedankt voor je steun.

Benieuwd naar andere tuinplant soortent? Bekijk hier mijn andere artikelen over tuinplanten!

0 reacties

    Laat een reactie achter