Menu
Tuininrichting

Zo krijg je egels in de tuin

Egels in de tuin

Heb je graag egels in de tuin? Dat begrijp ik maar al te goed. Deze beestjes zien er niet alleen ontzettend schattig uit, maar zijn ook nog eens enorm nuttig! Egels zijn namelijk natuurlijke insect bestrijders en eten maar al te graag rupsen, slakken en andere insecten als diner.

Helaas hebben de egels het zwaar in ons land (in 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen). Vooral het drukke verkeer is hier een boosdoener in. Daarom kunnen onze lieve egels wel wat extra hulp gebruiken en in dit artikel vertellen ik je hoe.

Lees snel verder voor mijn 5 tips om meer egels in de tuin te krijgen. Gun deze stekelige beestjes hun extra voedselreserve en maak een fijne omgeving voor hen.

5 tips om egels in de tuin te krijgen


egel wat eet hij

Tip 1: Maak een fijne omgeving voor de egel

Egels zijn voornamelijk in de avond of ’s nachts het meest actief. Overdag houden zij zich het liefst verstopt in een donkere, rustige omgeving met veel bladeren, mos of gestapeld hout. Wil je dus graag egels in de tuin, dan kun je het beste rommelige hoekjes in de tuin maken. Denk hierbij aan een hoopje bij elkaar geharkte bladeren en plaats inheemse plantsoorten.

In de herfst het blad van de boom gevallen? Ruim dan dus niet alles op, maar veeg het bij elkaar en maak er een fijne plek voor de egel voor.

Tip 2: Plaats een egelhuis in de tuin

Ook met een speciaal egelhuis in de tuin maak je de egel blij. Egelhuisjes kun je eenvoudig online bestellen of zijn ook vaak te verkrijgen in diverse tuincentra. Plaats het huisje op een rustige plek in de tuin waar het niet al te warm of koud wordt. Plaats het huisje met de opening naar voren zodat de mogelijke egels goed naar buiten kunnen kijken, wanneer zij dat willen.

Sommige mensen maken zelf een egelhuisje. Ook dat is prima mogelijk. Houd er hierbij rekening mee dat de ingang niet te klein, maar ook niet te groot wordt. Andere dieren moeten niet naar binnen kunnen en het is niet de bedoeling dat de egel vast komt te zitten.

Een goed egelhuisje is weerbestendig en laat geen water naar binnen lopen. Ik zelf heb een egelhuisje waarbij het dakje open kan (zo kan ik tijdig het voedsel bijvullen).

Tip 3: Geef egelvoer voor hun winterslaap

In september gaat de egel extra actief opzoek naar voedsel om hun vetreserves voor de winter op te bouwen. In de winter houden namelijk een winterslaap. In Nederland is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Omdat veel tuinen en straten tegenwoordig alleen maar uit steen bestaan kan het vinden van voedsel een hele klus voor de egel zijn. Daarom kan het absoluut geen kwaad om egels in de tuin te voorzien van extra voedsel.

Egels voeren doe je door een bakje met speciaal hiervoor bedoeld egelvoer of egelpathé neer te zetten. Dit is speciaal voer afgestemd op de behoeften van de egel en helpt de winter door te komen. Geef de egel absoluut geen brood of ander voedsel, hier kunnen ze erg ziek van worden.

Voor de rest zal de egel zijn voeding halen uit insecten uit de tuin, maar ook muizen, amfibieën en vogels staan op hun menu.

Tip 4: Zorg voor een watervoorziening

Egels in de tuin help je ook door te zorgen voor een extra watervoorziening. Vooral tijdens dagen van warmte is het voor de egel moeilijk om water te vinden. Zet meerdere schalen met water op beschutte plekken neer in de tuin. Uiteraard op een plek waar niet veel zon komt anders droogt het op.

Zorg hierbij voor een waterbak of schaal met een lage rand. Dan kunnen de egels in de tuin er goed bij en hoeven zij niet al te veel te klimmen. Geef niks anders dan water, ook geen melk. Vooral van melk kunnen zij flink ziek worden.

Tip 5: Zorg voor een ingang/uitgang in de tuin

Belangrijk is dat de egels in de tuin altijd de tuin in en uit kunnen. De egel houd namelijk van een groot leefgebied en meestal is één tuin alleen hier niet voldoende voor. Maak een opening onder de schutting of maak samen in overleg met je buren een speciale egelsnelweg. Dit is een gat ter grootte van 13×13 cm in jouw hek of schutting.

De egel is een beschermde diersoort in Nederland en mag daarom niet verstoord, gevangen of gedood worden. Belangrijk is dus dat je de egel zijn vrije wil laat gaan. Het is super leuk als er egels in de tuin zijn, maar hou dit vrijblijvend. Een in en -uitgang is dus essentieel!


Door via een van bovenstaande linkjes een product te bestellen sponsor je mijn blog. Je helpt mij hier enorm mee en hopelijk kan ik hierdoor in de toekomst nog meer tuin gerelateerde content creëren. Want dat is wat ik het liefste doe. Bedankt voor je steun.

Benieuwd naar meer tuin blogs? bekijk mijn andere artikelen

2 Comments

 • Theo
  27/01/2023 at 10:55

  Kan een egelhuis ook te groot zijn?

  Reageer
  • Tuinprinses.nl
   20/02/2023 at 16:05

   Beste Theo,

   Excuus voor mijn late reactie. Ik zie uw reactie nu pas. Een egel huis kan in principe niet te groot zijn. Echter de ingang van het huisje dient minimaal 10/13 bij 10/13 cm te zijn om een grote egel door te laten. Maak de ingang niet te groot want anders is de kans dat er andere nieuwsgierige dieren zoals katten wellicht ook binnendringen!

   met vriendelijke groet,

   Janine van Tuinprinses.nl

   Reageer

Laat een reactie achter