Menu
Tuinplanten

Eucalyptus gunnii in de tuin: zo verzorg je deze plant

Eucalyptus gunnii

De Eucalyptus gunnii is een winerharde eucalyptus soort die snel groeit en bladhoudend is. De plant heeft grijs groene bladeren en geeft een heerlijke verfrissende geur. De plant heeft een hoge sierwaarde en is in steeds meer Nederlandse tuinen terug te vinden! Deze tuinplant kent zijn oorsprong uit Australiรซ en stamt van de mirtefamilie af.

De Eucalyptus gunnii ook wel winterharde gomboom genoemd is zo geliefd dankzij zijn uiterlijk, maar ook de geur die hij afgeeft. Zo wordt er ook olie uit deze plant verkregen, wat o.a. gebruikt wordt voor aromatherapie en sauna geurtjes. De Eucalyptus is een echte zonnen aanbidder en doet het dan ook het beste op een beschutte plek met veel zonlicht. Geef hem regelmatig water, af en toe een snoeibeurt en je zal nog heel lang kunnen genieten van deze plant!

๐Ÿ‘‘ Shop hier jouw Eucalyptus gunni extra voordelig >

Wanneer planten?

De beste tijd om de Eucalyptus gunnii te planten is in het voorjaar tot de zomer. Dus in de maanden eind maart tot half juni. Door de plant in deze periode te planten, geef je hem genoeg de tijd om te wennen en te wortelen. Zo wordt de plant sterk genoeg en kan hij zich voorbereiden op de winter. Belangrijk is om bij het planten van de Eucalyptus gunnii, deze genoeg water te geven. Vooral bij langdurige droogte is dit iets wat je niet moet vergeten!

Plaats je de Eucalyptus gunnii in de volle grond? Geef deze dan een beschutte plek in de volle zon. Zorg er ook voor dat de grond goed water- en lucht doorlatend is. Het van te voren omspitten van de grond kan hierbij helpen.

Plaats je de winterharde gomboom in een pot? Dan is het belangrijk dat er zich gaten onderin de pot bevinden en dat deze lekker groot is. De Eucalyptus gunnii groeit namelijk erg snel en door hem genoeg ruimte te geven, zal deze beter tot zijn recht komen.

Wanneer de eucalyptus gunnii snoeien?

De eucalyptus gunnii is een snelle groeier en snoeien is dan ook noodzakelijk. Deze winterharde gomboom kan namelijk tot zo’n 6 meter hoogte bereiken en dit binnen 10 jaar! Deze plant snoei je het beste in het najaar of in het vroege voorjaar. Zo tussen september en februari. De meeste eucalyptus soorten en dus ook de gunnii houden hun blad tijdens de winter en verzamelen kracht om vanaf juni weer flink te groeien.

Bij de eucalyptus gunnii snoeien knip je als eerst beschadigde, zieke en/of dode takken af. Vervolgens kun je de grootte bepalen en hoef je alleen maar de toppen van de langste takken af te knippen. Belangrijk hierbij is dat je schoon en scherp snoeigereedschap gebruikt. Denk aan een takkenschaar of snoeizaag.

Als je snoeit voor het behoud van de vorm of het beheersen van de grootte, dan kun je dit het beste doen in de late winter tot het vroege voorjaar (februari tot maart), net voordat eucalyptus gunnii actief gaat groeien. Dit is ook gelijk de juiste manier om de Eucalyptus Gunni klein te houden.

Eucalyptus gunnii verzorging

De verzorging van de winterharde gomboom hoeft niet heel moeilijk te zijn, je moet het alleen maar even weten! Het scheelt al heel erg veel als de plant op de juiste plek in de tuin staat. Namelijk een plek waarbij deze minimaal 6 uur daglicht per dag krijgt. Daarnaast hebben jonge net geplante eucalyptus planten regelmatig water nodig. Vooral in periodes van droogte.

Zorg ook dat de plant een fijne bodem heeft om in te leven. Een goede water doorlatende bodem die licht zuur is. Vermijd ook dat de grond te drassig gaat worden, hier kan namelijk wortelrot door ontstaan. Bemesting is niet veel nodig, door dat deze plant vrij bescheiden is in zijn behoeften aan voedingsstoffen. Wil je dit toch doen? Doe het dan in het in voorjaar en kies voor een meststof met een langzame afgifte.

Geef de plant bij normale omstandigheden zo’n 1 tot 2 keer per week extra water. Bij langdurige warme periode zo’n 2 tot 3 keer per week en bij extreme droogte dagelijks.

Eucalyptus gunnii kopen

De Eucalyptus gunni is de populairste eucalyptus soort voor in de tuin. Dit komt door dat deze plant redelijk winterhard is en het daardoor goed doet in de Nederlandse tuin. De voordelen van deze plant is dat deze snelgroeiend en bladhoudend is. Daarnaast geeft de eucalyptus een heerlijke geur.

Deze exotische plant komt het beste tot zijn recht op een beschutte plek met veel zonlicht uren. De gomboom heeft prachtige grijs-groene bladeren en geeft een frisse geur. Bescherm de plant bij strenge koud door middel van een afdekdoek of speciaal folie. Staat de eucalyptus in pot? Zet deze dan op een lichte en vorstvrije plek.

Let bij het kopen van deze plant op de grootte en de gevraagde verzorging. Lees je goed in, want er zijn tegenwoordig heel veel soorten en varianten.

Wil je een Eucalyptus gunni in de tuin? Dan kan ik je de volgende webshops aanbevelen om een Eucalyptus gunni te kopen:

0 reacties

    Laat een reactie achter