Menu
Tuinplanten

De olijfboom: snoeien, verzorging en planten

Olijfboom Olea Europaea

De olijfboom is een zeer geliefde Mediterraanse boom die in steeds meer Nederlandse tuinen terug te vinden is. Deze boom kennen wij vooral van zijn zeer gewaarde vruchten, namelijk de olijven! De Latijnse benaming van deze tuinplant is: Olea Europaea. Met deze boom breng je hét vakantiegevoel naar de tuin. Het is een mooie eeuwen ouden boom soort die ook in de winter groen blijft.

Geef je de olijfboom de juiste verzorging, dan kan hij nog heel wat jaren oud worden! Deze boom is een zonaanbidder en hij komt dan ook het beste tot zijn recht op een plek in de volle zon. Deze plant staat prachtig in een grote bloempot in een tuin met Mediterraanse sferen. Zet je hem in de volle grond dan kan hij wel tot 10 meter hoog worden!

👑 Shop hier jouw olijfboom extra voordelig >

Wanneer is de bloeitijd?

De bloeitijd van de olijfboom is eind mei begin juni. Echter hangt dit compleet van het weer af. Zo is de kans op bloemetjes en vruchten in ons land een stuk kleiner. Deze boom heeft veel zon in het voorjaar nodig om bloesems te kunnen vormen. Mochten er bloemen ontstaan dan zijn deze klein en crèmeachtig van kleur. Bij een echte warme zomer (lees 25+ graden), dan kunnen er ook vruchten ofwel olijven gaan ontstaan.

Deze Meditteriaane boomsoort heeft smalle donkergroene bladeren, waarbij de onderkant van de bladeren na verloop van tijd naar zilvergrijs kleuren. De stam van de olijfboom is karakteristiek en knoestig van uiterlijk.De olijfboom is erg populair doordat deze het hele jaar groen blijft en winterhard is!

De boom kan het beste geplaatst worden op een plek in de volle zon. Doe dit bij voorkeur op een plek waar de grond goed doorlatend is. Mocht je deze in een pot hebben staan, dan is het belangrijk om gaten onderin de pot te maken. De Olea Europaea is winterhard en kan tot temperaturen van -10 graden. Mocht het voor langere tijd koud zijn, dan kun je de boom in de volle grond het beste afdekken. En voor wanneer deze in een pot staat bijvoorbeeld tijdelijk in een garage of schuur (met daglicht) neer zetten.

Wanneer de olijfboom planten?

Een olijfboom planten doe je bij voorkeur in het voorjaar na de IJsheiligen. Oftewel wanneer het niet meer al te koud is. Door de boom in het voorjaar te planten, geef je deze ruim de tijd om te wennen en zich vast te kunnen wortelen. Hoe beter geworteld deze is, hoe beter deze de opvolgende herfst en winter zal doorstaan.

Een olijfboom planten doe je dus in de maanden maart t/m juni. Belangrijk hierbij is dat de boom een plek krijgt waar de zon veel schijnt. Zet je de boom in de vaste grond, dan dien je een gat te graven dat twee zo groot is al zijn kluit. Qua diepte hoef het niet veel dieper dan de kluit hoog is. Vergeet ook zeker niet de grond goed los te maken, hiermee laat je tuinaarde ademen en kan regenwater beter naar de boom toestromen.

Indien je de olijf in een pot zet, dan is het belangrijk dat het water aan de onderzijde eruit kan stromen. Zo voorkom je dat de olijf boom verzuipt en niet te nat staat, want dit is iets waar deze boom absoluut niet van houd!

Belangrijke punten bij een olijfboom planten is dus dat deze geen koud vat, op een warme en beschutte plek komt te staan en niet te te veel water krijgt. Voor extra voeding kunt je wat koemest en/of bodemverbeteraar toevoegen aan de tuinaarde.

Wanneer olijfboom snoeien?

Door de olijfboom één keer in het jaar te snoeien blijft deze mooi. Je kent vast wel het gezegden: snoeien is groeien. En dat geldt voor deze grijs groene boom net zo! Een olijfboom snoeien doe je het beste na de winter. Eind maart of april dus. Echter is de olijfboom een langzame groeier en heeft daardoor maar weinig snoei nodig. Een olijfboom groeit gemiddeld 1 centimeter in omtrek per jaar.

Bij een olijfboom snoeien hoef je alleen maar de toppen van de langste takken af te knippen. Belangrijk hierbij is dat je de takken ten minste 20 centimeter lang houdt. Een olijfboom zal bij de juiste verzorging, amper blad verliezen en ook zijn groene kleur in de winter behouden.

Door de olijf op de juiste manier te snoeien zal deze mooi vol van blad worden. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de boom kaal aan de basis zal worden. Snoei niet meer van augustus tot maart. Een olijfboom snoeien doe je het beste met een schone en scherpe snoeischaar. Voor de grote olijfbomen gebruik je een snoeizaag of takkenschaar.

De voordelen van de olijfboom:

De olijfboom ook wel Olea Europaea is een zeer fraaie mediterrane boom. Zijn blad is groenblijvend en zijn stam oogt karakteristiek. De boom kent o.a. zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, maar is ook steeds meer terug te zien in de Nederlandse tuinen. De boom is makkelijk in verzorging, winterhard en groenblijvend. Daarnaast associëren veel Nederlander deze boom met vakantie. Dit omdat deze ook veel terug te zien is in landen zoals Spanje, Italië en Griekenland.

Daarnaast is het een prachtige boom die de tuin een hoge wauw factor geeft. Onderstaande de voordelen van de Olea Europaea:

  • Groenblijvende/wintergroene mediterrane boom
  • Makkelijk in verzorging en onderhoud
  • Zorgt voor een instant vakantiegevoel in eigen tuin
  • Kan goed tegen periodes van droogte
  • Verliest amper blad en blijft groen het hele jaar door
  • Winterhard (tot -10 graden)
  • De olijf is ook een prima geschikte boom om in een grote pot te houden

Olijfboom kopen

De boom is vooral populair in een pot op een zonnige beschutte plek. De olijfboom vol in de grond zien we over het algemeen meer in de grotere tuinen. De boom zorgt dankzij zijn mediterrane roots als het ware voor een vakantie gevoel in eigen tuin.

In de zomer weet de boom zich prima in periode van droogte te redden. In de winter heeft deze wel wat meer aandacht nodig. Bij strenge koud, dient deze namelijk beschermt te worden. Een olijfboom kopen hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijs is afhankelijk van de grootte waarin je deze koopt. Hoe groter, hoe duurder deze zal zijn.

Wil je een olijfboom kopen? Dan kan ik je de volgende webshops aanbevelen:

0 reacties

    Laat een reactie achter