Menu
Tuinplanten

Pampasgras in je tuin: hoe houd je dit siergras mooi?

Pampasgras Cortaderia Selloana

Pampasgras is een opvallende en grote grasssoort met prachtige witte of tegenwoordig ook roze pluimen. De Latijnse benaming van deze tuinplant is: Cortaderia selloana. Het is een indrukwekkende siergras soort die ook in de herfst en winter zijn sierwaarde behoud.

Daarnaast kan deze tot wel 2 meter hoog en 1 meter breed worden! Pampasgras komt het beste tot zijn recht op een plek vol in de zon of halfschaduw.

De plant is zeer geliefd om zijn wuivende pluimen die tussen augustus en oktober te tevoorschijn komen. Veel tuin liefhebbers knippen de pluimen na het seizoen af en laten deze drogen en zetten deze binnen in een vaas. Dit siergras is prachtig om meer hoogte in de tuin te brengen of in een grote pot neer te zetten. Een ding is zeker, pampasgras is een absolute aanwinst voor je tuin!

👑 Shop hier jouw Pampasgras extra voordelig >

Wanneer bloeit pampasgras?

De bloeitijd van Pampasgras is augustus t/m oktober. In deze maanden komen de prachtige pluimen van dit siergras tevoorschijn. De pluimen zijn van origine wit van kleur, maar tegenwoordig is de plant ook verkrijgbaar in roze varianten. Deze winterharde grassoort heeft groene, scherpe en smalle bladeren. Na de bloei verkleuren de bladeren naar geel, dit betekend dat deze afsterven. Echter hoeven deze niet verwijderd te worden, want de bladeren beschermen de plant tegen eventuele kou.

Daarnaast is de Pampas erg populair om zijn prachtige pluimen, deze worden vaak gedroogd en ter decoratie in vazen gezet! De plant kan het beste geplaatst worden op een warm en beschut plekje in de tuin. Doe dit bij voorkeur op een plek in de zon of halfschaduw. De Cortaderia selloanakan tegen temperaturen tot de -15 graden. Voor extra bescherming tegen de kou, strooi blad rondom de plant of bedek deze met een vliesdoek.

Wanneer is de planttijd?

Pampasgras kan het beste in het voorjaar geplant worden, wanneer de nachtvorst voorbij is en de temperaturen zijn gestegen. Hiermee krijgt het siergras het hele seizoen de tijd om aan te slaan. Doe dit dus bij voorkeur in de maanden maart t/m juni. Belangrijk hierbij is dat deze grassoort op een zonnige en beschutte plek komt te staan en geef deze hierbij voldoende doorlatende grond en water.

Geef de Pampas in periodes van droogte wat extra water. Echter doe dit niet met elke dag een beetje, maar liever wat extra in ÊÊn keer. Goed om te weten is dat deze tuinplant niet veel water nodig heeft en het dankzij zijn oorsprong het beter doet op de droogte, dan bij te veel vocht.

Vergeet ook zeker niet jouw Cortaderia selloanaplant te bemesten. Ook dit doe je bij voorkeur in het voorjaar. Staat de plant in een pot? Dan is het noodzakelijk om het pampasgras extra voeding te geven door middel van bemesting. Dit omdat bij pampas in een pot de voedingsreserves sneller zijn uitgeput dan in de tuin.

Wanneer Pampasgras snoeien?

Dan een zeer veel gestelde vraag: ”Wanneer pampasgras snoeien?”. Om dit prachtige siergras in topconditie te houden, kun je deze het beste ÊÊn keer per jaar snoeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en knip deze hierbij helemaal terug, tot zo’n 25 centimer boven de grond. Pampasgras snoeien zorgt ervoor dat jonge scheuten in het voorjaar de benodigde ruimte en lucht krijgen. Het pampasgras snoeien kun je het beste doen door middel van een scherpe heggenschaar.

Belangrijk is om ook tuinhandschoenen te dragen bij het snoeien van de Cortaderia selloana. De bladeren zijn namelijk vlijmscherp en je wilt je niet bezeren! Geef het gras voor het begin van de lente de juiste zorg en je kunt nog heel lang genieten van deze prachtige tuinplant.

De voor- en nadelen van Pampasgras:

Pampasgras ook wel Cortaderia selloana is een populaire siergras soort. Dit komt door zijn decoratieve pluimen en onderhoudsvriendelijkheid. Maar ook doordat de plant winterhard is en erg hoog kan worden. De plant bloeit van augustus tot oktober. Waarbij de pluimen hoog de lucht in groeien en sierlijk heen en weer wuiven.

Daarnaast is de Cortaderia selloana een zeer geschikte grassoort als solitair in de tuin. Onderstaande de voor- en nadelen van Pampasgras:

Voordelen

 • Snel groeiende siergras plant die tot wel 2,5 meter lang kan worden
 • Prachtige opvallende pluimen die sierlijk heen en weer wuiven
 • Pluimen kunnen na de bloetijd gedroogd worden en gebruikt worden ter decoratie in een vaas
 • Goede tuinplant als solitair
 • Makkelijk in onderhoud
 • Winterhard (tot -15 graden)
 • Tegenwoordig is er ook roze pampasgras verkrijgbaar
 • Niet erg gevoelig voor ziekten
 • Dit siergras staat ook heel mooi in een grote pot

Nadelen

 • Heeft een scherp blad
 • Korte bloetijd: september tot oktober
 • Niet groen blijvend, in de winter kleuren de bladeren geel
 • Zonder de juiste zorg gaat de plant er smerig uit zien
 • Bij te veel vocht kan het gras bij zijn wortels gaan rotten

Pampasgras kopen

Pampasgras is de nieuwe tuintrend en geeft een zeer natuurlijke uitstraling aan jouw tuin. Deze grassoort staat prachtig in een wildere tuin of juist in een moderne tuin om het geheel zachter maken. Een veel gekozen optie is ook om het gras in een grote pot neer te zetten. Dit maakt de plant een echte eyecatcher en maakt hetg geheel chic en trendy.

Bij de juiste omstandigheden kan Pampasgras tot wel 2,5 meter hoog worden. Tegenwoordig is de Cortaderia selloana er ook in het roze. Wij hebben dit voorjaar het roze pampasgras ook in onze tuin geplaatst en ik kan niet wachten tot de roze pluimen in augustus tevoorschijn komen. Mocht je de plant in een bloempot buiten willen zetten, zorg er dan voor dat deze genoeg voeding krijgt door middel van bemesting.

Wil je Pampasgras kopen? Dan kan ik je de volgende webshops aanbevelen:

0 reacties

  Laat een reactie achter