Menu
Moestuin

Prei kweken: mijn 5 tips

Prei kweken

Wil je jouw eigen prei kweken? Dan zit je hier goed! In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het telen van prei.

Veel mensen denken dat prei een wortelgewas is, maar eigenlijk is het een bladgroente! Wat ook niet veel mensen weten, is dat prei eigenlijk een tweejarige plant is. Maar je kunt hem al in het eerste jaar oogsten om op te eten. Doe je dit niet, dan kan de prei plant namelijk zelfs gaan bloeien!

De prei heeft een milde knoflookachtige smaak en is bovendien rijk aan vitamine K, vitamine C, foliumzuur, mangaan en verschillende antioxidanten. In de keuken worden ze vaak gebruikt in soep, schotels en quiche -gerechten. Het witte gedeelte is het lekkerste, maar het groene gedeelte kan ook prima gebruikt worden.

Er zijn twee soorten prei: zomerprei en winterprei. Zomerprei zaai je in het voorjaar en oogst je in de zomer, terwijl winterprei in de zomer of vroege herfst wordt gezaaid en in de winter kan worden geoogst. Voor een succesvolle prei oogst is een rijke bodem en een zonnige, open plek essentieel.

De prei groeit aan het begin best traag, dus is het raadzaam om ze om in het vroege voorjaar al voor te zaaien. Rond eind april mogen de jonge prei planten naar buiten. Afhankelijk van de prei soort (zomer of winterprei) kunnen deze in de periode tussen augustus en eind oktober geoogst worden.

Je kunt prei kweken in de volle grond, een kas of zelfs op water. Klaar om prei te kweken? Lees snel verder!

Zelf prei kweken

Prei kweken begint met het zaaien van prei zaden. Goed om te weten is dat er twee soorten prei zijn: zomerprei en winterprei. Winterprei wordt gezaaid in de zomer en geoogst in de herfst en winter, terwijl zomerprei in de lente wordt gezaaid en in de zomer wordt geoogst. Kies afhankelijk van het huidige seizoen de juiste soort en zorg ervoor dat de prei zaden van goede kwaliteit zijn.

De prei groeit over het algemeen langzaam en daarom is het belangrijk (ongeacht de soort) om deze vroeg in het voorjaar voor te zaaien. Op de verpakking van de preisoort staat meestal de beste periode hiervoor vermeld. Zaai de zaden ongeveer 0,5 cm diep en houd een zaai afstand van 10 x 1 cm aan. Plaats ze in een kweekbak of kweektray met een koude (glazen) kap. Geef de zaailingen meteen water en zet ze op een koele, lichte plek. Prei kan goed tegen kou, dus je zou ze ze zelfs direct buiten kunnen zaaien. Als je ze wel binnen zaait, laat ze dan na het kiemen wennen aan de kou.

Afhankelijk van de temperatuur kiemen prei zaden in ongeveer 3 weken. Ongeveer een maand na het kiemen kunnen de jonge preiplanten naar buiten (rond eind april). Geef ze een zonnige, open plek met een vruchtbare bodem. Vergeet ook niet om de preiplanten regelmatig water en voeding te geven.

Van eind mei tot juli zijn de preiplanten volgroeid en hebben ze ongeveer de dikte van een potlood gekregen. Dit is het teken dat ze volwassen genoeg zijn om de volle grond in te gaan. Bij prei gaat dit net iets anders dan bij andere moestuin planten. Je plant ze namelijk niet, maar stopt ze in een gat. Maak een diep gat en plant de prei zo diep mogelijk. Doe dit zo dat de witte schacht nog maar net iets boven de grond uitsteekt. De schacht groeit namelijk ondergronds, vandaar dat deze ook wit blijft! Geef ze bij het planten een zonnige en open plek.

Het is belangrijk om de planten voldoende voeding te geven en te bemesten. Gebruik organische moestuin voeding en hoogwaardige compost, maar overdrijf niet, want te veel voeding kan plagen en ongewenste insecten aantrekken. Het is ook handig om de prei een plek te geven waar de wind kan komen, dit maakt het moeilijker voor vliegen om de prei te bereiken.

Tussen augustus en oktober (zomerprei) en oktober en het vroege voorjaar (winterprei) zijn de meeste preien klaar om te worden geoogst. Enkele indicaties dat de prei klaar is voor de oogst zijn een diameter van 2 tot 3 centimeter en een lang genoeg groen gedeelte boven de grond. Gebruik voor het oogsten een spitvork, riek of spade. Graaf diep ernaast en om de prei heen. Let hierbij erop dat je de wortels niet beschadigt. Borstel overtollige aarde weg en bewaar de preien in de koelkast of op een koele, donkere plek.

Prei kan tot 1 tot 2 weken worden bewaard en tot 3 maanden in de vriezer. Hier zijn nog vijf handige tips die je helpen bij een succesvolle oogst bij het prei kweken:

Tip 1: Kies de juiste standplaats

Preien komen het beste tot hun recht op een plek met een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal, zoals compost. Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6,0 en 7,0 ligt. Kies een zonnige, open plek voor de planten waar de wind vrij kan waaien.

Tip 2: Geef regelmatig water en bemesting

Preiplanten hebben veel voeding en vocht nodig. Houd de bodem goed vochtig en geef extra water tijdens droge periodes. Voeding is ook essentieel voor optimale groei van de prei. Geef de prei regelmatig een lichte bemesting met een evenwichtige meststof, maar let op dat je niet te veel stikstof gebruikt, want dit kan leiden tot overmatige loofgroei en minder ontwikkeling van de schachten.

Tip 3: Diep in de grond planten

Zodra de planten in de volle grond mogen, is het belangrijk om ze diep te planten. Graaf sleuven van ongeveer 15 cm diep en plaats de prei zaailingen erin zodat alleen het witte gedeelte bedekt is. Dit bevordert de ontwikkeling van dikke, witte schachten.

Tip 4: Uitharden

Laat prei zaailingen ruim van tevoren wennen aan buitenomstandigheden door ze uit te harden. Dit kun je het beste doen door de preiplanten geleidelijk aan dagelijks steeds wat langer buiten te zetten. Begin op een beschutte plek en verleng de tijd langzaam. Op die manier verminder en voorkom je wortelstress bij de planten, wat de groei ten goede komt.

Tip 5: Controleer op onkruid en plagen

Controleer regelmatig je planten op onkruid en plagen. Zorg ervoor dat er geen onkruid groeit rondom je prei, dit helpt om de concurrentie voor voedingsstoffen te verminderen en bevordert de luchtcirculatie, wat op zijn beurt bijdraagt aan het voorkomen van plantenziekten. Om vervelende insecten weg te houden, kun je natuurlijke vijanden van plagen aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Je kunt ook kiezen voor combinatieteelt met dille, venkel en koriander.


Ik hoop je met bovenstaand artikel over prei kweken geïnspireerd te hebben en dat je nu zelf aan de slag in de moestuin kunt. Of je nu winterprei of zomerprei wilt telen, door bovenstaande tips toe te passen kun je dit jaar nog genieten van jouw eigen geteelde prei in diverse gerechten!

0 reacties

    Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.