Menu
Tuinplanten

Sierkers – Prunus Tomentosa

Sierkers Prunus Tomentosa

De Sierkers ook wel bekend als struikkers is een klein Chinees breed groeiende heester. De Latijnse benaming van deze tuinplant is: Prunus Tomentosa. Het is een zeer winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sierkers groeit het liefst op een plekje in de zon of lichte schaduw. Met deze heester breng je een echte eyecatcher in de tuin.

De bloemen bloeien van begin maart tot en met april. De bloemen zijn klein en zijn zacht witroze van kleur. De sierkers heeft groene takken en bladen die licht viltig behaard zijn. In het najaar kleuren de bladen van groen naar donkerrood. Het is een hoog groeiende plant (na 10 jaar, 3,5 m) wat het een ideale plant maakt als je op zoekt bent naar een extra dimensie in je tuin. Ook is de struikkers prima geschikt om te combineren met andere vaste planten.

👑 Shop hier jouw Sierkers extra voordelig >

Wanneer is de bloeitijd?

De bloeitijd van de sierkers is maart t/m april. Oftewel deze plant heeft een vrij korte bloeitijd. Het is het wachten meer dan waard, want eenmaal in bloei is de struikkers een plaatje voor de ogen! De velen kleine roze bloempjes maken dat de plant zo populair is. De plant komt het beste tot zijn recht wanneer je deze op een plek in de volle zon of lichte schaduw zet.

De plant houd namelijk van zonlicht. In de wintermaanden kleuren de bladeren donkerrood. Ook de kleine rode zoetzure kersen mogen niet vergeten worden, deze verschijnen na de bloeitijd. Namelijk in de maanden juni en juli. De sterjasmijn kan tegen temperaturen tot de -25graden. Belangrijk hierbij is dat de plant een voedselrijke en niet te natte bodem heeft.

Wanneer is de planttijd?

De Sierkers kan in principe het gehele jaar door worden geplant met uitsluiting van dagen dat het vriest. Je kunt deze heester het beste in de maanden tussen begin oktober en begin juni. De herfst is de meest ideale periode voor het planten van de Prunus Tomentosa omdat dan de grond nog warm is. Sierkersen (en andere) bomen kun je overigens de hele winter planten, zolang het maar niet vriest.

Wanneer de Sierkers snoeien?

De struikkers is zeer makkelijk in onderhoud en heeft maar weinig snoei nodig. Geadviseerd wordt om de sierkers maximaal één keer per jaar te snoeien. Soms is het niet eens nodig of gewenst omdat het een langzaam groeiende heester betreft. Mocht je toch willen snoeien, dan is de beste tijd hiervoor in het najaar nadat de vruchten van de plant af zijn. De maanden september en oktober zijn hier het meest geschikt voor. Belangrijk hier bij is dat het de dagen er na niet gaat vriezen.

De voordelen van de Sierkers:

De sierkers ook wel struikkers is een zeer populaire heester. Dit komt door dat het een hoog groeiende plant is met een opvallende en prachtige bloei. De plant begint met een twee maanden durende bloei van kleine wit/roze bloesems. Die vervolgens na de bloei veranderen in schattige kleine zoetzure kersen. Daarnaast is de Prunus Tomentosa zelfbestuivend en zijn insecten zoals vlinders en bijen er dol op. De plant is winterhard, maar verliest na de herfst wel zijn bladeren. Onderstaande de voordelen van de Prunus Tomentosa:

  • Hoog groeiende heester
  • Opvallende bloei: mei t/m september
  • Prachtige wit/roze bloesems die later in het jaar veranderen in kleine zoetzure kersen
  • Ideaal voor een extra dimensie in de tuin
  • Makkelijk in onderhoud
  • Winterhard (tot -25 graden)
  • Ook verkrijgbaar als sierkers op stam
  • De sterjasmijn is ook een prima geschikte plant om te combineren met andere vaste planten

Japanse Sierkers kopen

De Sierkers is ook een prima geschikte plant voor in een bloempot buiten of kleinere tuin. Deze stuikvormige kers wordt namelijk zo’n 3 meter hoog en groeit vooral in de hoogte. Tegenwoordig is de Prunus tomentosa ook als sierkers op stam te koop. Deze heb ik zelf ook in de tuin staan en vergt ongeveer dezelfde verzorging als de standaard variant. Mocht je de plant in een bloempot buiten willen zetten, zorg er dan voor dat je kiest voor een grote bloempot.

Wil je de Japanse sierkers kopen? Dan kan ik je de volgende webshops aanbevelen:

0 reacties

    Laat een reactie achter