Menu
Tuinplanten

Alles over de Toscaanse Jasmijn

Toscaanse Jasmijn Trachelospermum Jasminoides

De Toscaanse Jasmijn ook wel bekend als sterjasmijn is een prachtige en populaire klimplant met mooie geurende bloemen. De Latijnse benaming van deze tuinplant is: Trachelospermum Jasminoides. Het is een uitbundig bloeiende mediterrane klimplant met heerlijk geurende bloemetjes.

Daarnaast blijft deze in de winter groen van blad en is deze winterhard. De Toscaanse Jasmijn komt het beste tot zijn recht op een zonnige maar beschutte plek. groeit het liefst op een plekje in de zon of lichte schaduw. Deze klimplant is prachtig om een schutting, muur of boog mee te laten begroeien!

👑 Shop hier jouw Toscaanse Jasmijn extra voordelig >

Wanneer is de bloeitijd?

De bloeitijd van de Toscaanse Jasmijn is mei t/m september. Oftewel deze plant heeft een lange bloeitijd. Deze winterharde klimplant heeft stervormige bloemetjes, vandaar ook de sterjasmijn. De sterjasmijn heeft van origine wit kleurige bloemetjes, maar tegenwoordig is de plant er ook in andere kleuren varianten verkrijgbaar. Daarnaast is de Toscaanse Jasmijn erg populair om de geur die van zijn bloemetjes afkomt, deze hebben namelijk een vanille geur!

De plant kan het beste geplaatst worden op een zonnige en beschutte pluk. De plant houd namelijk van zonlicht. In de wintermaanden blijft de kleur van de bladeren mooi groen. Ook de kleine rode zoetzure kersen mogen niet vergeten worden, deze verschijnen na de bloeitijd. Namelijk in de maanden juni en juli. De sterjasmijn kan tegen temperaturen tot de -15 graden. Belangrijk hierbij is dat de plant beschut staat en de grond goed doorlatend is.

Wanneer is de planttijd?

De Toscaanse Jasmijn kan het gehele jaar door geplant worden met uitsluiting van dagen dat het vriest. Het voorjaar is de beste planttijd voor de sterjasmijn. Doe dit bij voorkeur dus in de maanden maart t/m juni. Belangrijk hierbij is dat de klimplant op een zonnige en beschutte plek komt te staan en geef deze hierbij voldoende voedzame grond en water.

Omdat de Toscaanse Jasmijn een klimplant is kun je deze aan het beginnen het beste een beetje begeleiden. De ranken zoeken namelijk steun en door deze zelf door het gaas te begeleiden voorkomt dit dat deze niet alle kanten op groeit. De plant kan zowel als klimmer als bodembedekker dienen. Wanneer de Jasmijn namelijk geen verticale houvast kan vinden, zal deze zich over de grond verspreiden.

Wanneer de Toscaanse Jasmijn snoeien?

Fijn aan de Toscaanse Jasmijn is dat deze het hele jaar doorgroeit. In het eerste jaar na beplanting groeit hij het langzaamst en na enkele jaren kan deze klimplant tot wel 1 meter per jaar groeien. De jasmijn zal bij een goede verzorging nooit volledig kaal worden en heeft een mooi groenblijvend blad. De plant vergt maar weinig verzorging en heeft één keer per jaar een snoeibeurt nodig.

Je kunt het beste de Toscaanse Jasmijn snoeien in het voorjaar als de vorst voorbij is. Snoei de plant niet drastisch terug, maar knip bij voorkeur alleen de oudere, houtige takken en te lange takken terug. Dit om de sterjasmijn in de gewenste vorm te houden. Na de bloeiperiode mag de plant eventueel ook bij gesnoeid worden. De Toscaanse Jasmijn snoeien kan het beste gedaan worden met een scherpe en stevige snoeischaar.

Goed om te weten is dat bij het snoeien wit melkachtig vocht uit de plant kan vrijkomen. Kijk ook altijd even het etiket van de plant na welke aangeeft wanneer je het beste de Toscaanse Jasmijn snoeien kunt.

De voordelen van de Toscaanse Jasmijn:

De Toscaanse Jasmijn ook wel sterjasmijn is een zeer mediterrane klimplant. Dit komt door zijn stervormige en vanille geurende bloemetjes. Maar ook doordat de plant makkelijk in onderhoud en winterhard is. De plant heeft een lange bloeitijd van de gehele zomer. Waarbij de glanzende bladeren na de bloei mooi groen blijven en niet afvallen. Het kan ook zijn dat de bladeren een mooie rode kleur in de winter krijgen.

Daarnaast is de Trachelospermum Jasminoides een prachtige klimplant die de tuin een hoge sierwaarde geeft. Onderstaande de voordelen van de Trachelospermum Jasminoides:

  • Groenblijvende/wintergroene mediterrane klimplant
  • Uitbundige bloei: mei t/m september
  • Prachtige stervormige bloemen met een heerlijke vanille geur
  • Ideaal om een schutting, muur of boog mee te laten bedekken
  • Makkelijk in onderhoud
  • Winterhard (tot -15 graden)
  • Ook verkrijgbaar in andere kleuren bloemen
  • De sterjasmijn is ook een prima geschikte plant om te gebruiken als bodembedekker of in een pot met verticale steun

Toscaanse Jasmijn kopen

De sterjasmijn is vooral populair als klimplant tegen een schutting, muur of boog en geeft een sierlijke sfeer aan de tuin. De plant kan ook prima gebruikt worden als bodembedekker of in een planten pot met verticale steun.

Bij de juiste omstandigheden kan de Toscaanse Jasmijn tot wel vijf meter hoogte bereiken. Tegenwoordig is de Trachelospermum Jasminoides ook in andere bloem kleuren te koop, zoals: roze en geel. Wij hebben zelf de originele variant staan omdat wij de witte bloemen zelf toch het mooiste van de drie vinden. Mocht je de plant in een bloempot buiten willen zetten, zorg er dan voor dat de plant iets heeft om tegen aan te klimmen.

Wil je de Toscaanse Jasmijn kopen? Dan kan ik je de volgende webshops aanbevelen:

0 reacties

    Laat een reactie achter