Wil je graag meer vlinders in de tuin? Dat begrijp ik maar al te goed. Naast dat deze insecten er mooi uitzien, zijn ze ook nog eens heel nuttig. Vlinders zorgen namelijk voor bestuiving van bloemen.
In de Nederlandse tuinen zijn heel wat vlinder soorten terug vinden, maar de meest voorkomende zijn toch wel de volgende soorten: atalanta, dagpauwoog, kleine vos, aurelia, koolwitje, citroenvlinder en koevinkje. Vlinders zijn een genot voor het oog en velen kunnen dan ook genieten van deze fladderende kleurrijke insecten.
Vlinders houden van een zonnige en beschutte omgeving met lekker veel nectar rijke planten. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waarmee je makkelijk extra vlinders in de tuin kunt lokken.
Lees snel verder voor mijn 5 tips om meer vlinders in de tuin te krijgen. Geef deze kleurrijke en fascinerende insecten een aangename omgeving en je zult er nog lang kijk- en bloei plezier van hebben.
5 tips om vlinders in de tuin te krijgen

Tip 1: Maak een fijne omgeving voor de vlinder
Vlinders houden van warmte en de zon. Deze insecten vermijden het liefst regen en wind. Sterker nog bij temperaturen onder de 13 graden, kunnen vlinders niet eens vliegen. Op koude bewolkte dagen houden deze kleurrijke beestjes zich voornamelijk schuil in beschutte plekjes waar het warm blijft. Denk hierbij aan struiken en houtwallen. Ze wachten daar en sparen energie op tot het weer beter wordt.
Wil je meer vlinders in de tuin is het dus belangrijk om hier op in te spelen. Creëer een fijne plek voor vlinders op de meest zonnige plek van je tuin, waar weinig wind komt en uit de buurt van vogels (anders zijn ze een snack)!
Tip 2: Plaats vlinderplanten in de tuin
Vlinders leven van nectar. Dit is een suikerrijke vloeistof dat zich in bloemen bevindt en door de plant zelf wordt geproduceerd. Vlinders zijn hier gek op en zorgen bij het drinken van de nectar direct voor de bestuiving van plant tot plant. Door de extra lange tong kunnen vlinders nectar uit diepe bloemen halen waar andere insecten weer niet bij kunnen.
Eigenlijk alle planten die nectar geven van maart tot oktober daar maak je vlinders blij mee. Echter zijn er ook een aantal planten die echt bekend staan als vlinderplanten en vlinders in een mum van tijd naar je tuin lokken. Dit gaat om de volgende planten:


Tip 3: Zorg voor voedsel voor de rupsen
Rupsje Nooitgenoeg.. je kent het boek vast wel. Een rups die veel honger heeft en blijft eten om zich te kunnen ontpoppen tot een prachtige vlinder. Oftewel waar rupsen zijn, zijn vlinders! Zorg er dus voor dat er voldoende voedsel is voor de rupsen en je zult prachtige vlinders in de tuin krijgen.
Rupsen eten planten en elke rups heeft zo zijn eigen voorkeuren. De planten waar ze gek op zijn, zijn voornamelijk waardplanten. Denk bijvoorbeeld aan de brandnetel. Een onkruid wat wij al snel uit de tuin verwijderen, maar de ideale voeding voor rupsen is! Je maakt er de dagpauwoog, kleine vos, atalanta, en distelvlinder erg blij mee.
Andere rupsen planten zijn:
- Judaspenning (oranjetipje)
- Vuilboom (citroenvlinder en boomblauwtje)
- Klimop (boomblauwtje)
- Koolzaad (koolwitjes)
Tip 4: Geef (rottend) fruit en nat zand
Om het nog aantrekkelijker voor vlinders in de tuin te maken, kun je ook als extra rottend fruit en/of een bakje met nat zand neerleggen. Vlinders als de atalanta’s, dagpauwogen, gehakkelde aurelia’s en atalanta’s zijn zot op rottend fruit! Deze vlinders zijn dan ook vaak op boomgaarden terug te vinden waarbij er rottend fruit op de grond ligt.
Leg bijvoorbeeld een oud stukje appel of pruim op een schaaltje op een plek in de tuin waar de zon schijnt en grote kans dat er vlinders op af komen. Een bakje met vochtig zand kan de vlinders in de tuin helpen extra te hydrateren. Waarom met zand? Omdat vlinders niet direct uit het water kunnen drinken.
Wist je dat? Wist je dat vlinders ook vocht opzuigen uit zweet, mest, urine of dode dieren? Dit klinkt niet heel smakelijk maar voor deze kleurrijke insecten zit dit vol met gezonde mineralen en zouten.
Tip 5: Hang een vlinderkast op
De meeste vlinders hebben maar een korte levensduur (lees gemiddeld enkele dagen tot drie weken), maar er zijn ook vlinder soorten die een aantal maanden leven. Deze zoeken wanneer het weer kouder wordt naar een fijne plek om te overwinteren. Meestal is dit rond de maanden september en oktober. Zij zoeken een beschut en droog plekje op en een vlinderkast kan hierbij helpen.
Hang de vlinderkast op een droge beschutte plek die uit de wind staat. Vlinders als de kleine vos, de dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder geef je hiermee een fijne plek om in te kunnen overwinteren.
Heb je inmiddels veel vlinders in de tuin en wil je deze graag behouden? Dan is het ophangen van een vlinderkast een goede optie! Een vlinderkast vergt na het ophangen geen extra werk en hoeft dus niet schoongemaakt te worden.
Door via een van bovenstaande linkjes een product te bestellen sponsor je mijn blog. Je helpt mij hier enorm mee en hopelijk kan ik hierdoor in de toekomst nog meer tuin gerelateerde content creëren. Want dat is wat ik het liefste doe. Bedankt voor je steun.
Benieuwd naar meer tuin blogs? bekijk mijn andere artikelen →
0 reacties