Menu
Tuininrichting

Zo krijg je wilde bijen in de tuin

Wilde bijen in de tuin

Wil je graag meer wilde bijen in de tuin? Daar kan dit artikel bij helpen. Naast dat deze insecten voor heerlijke honing zorgen en een fijn zoemend geluid geven, zijn ze ook nog eens heel nuttig. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van voedingsgewassen. Zonder wilde bijen en hommels zijn er namelijk geen zaden en vruchten om de wereld te voeden!

Helaas hebben de wilde bijen en hommels het zwaar in ons land. Zo sterven er veel bijen en zijn er veel soorten die met het uitsterven worden bedreigd. Te weinig bloemen en het gebruik van niet natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn onder andere boosdoeners hierin. Daarom kunnen onze honing makende vriendjes wel wat extra hulp gebruiken en in dit artikel vertel ik je hoe.

Lees snel verder voor mijn 5 tips om meer wilde bijen in de tuin te krijgen. Geef deze pluizige en vliegende insecten extra voeding en een fijne omgeving om in te leven. Bijen en hommels zijn mega belangrijk voor ons voedsel, doe iets terug voor ze!

5 tips voor meer wilde bijen in de tuin


Wilde bijen in de tuin lokken

Tip 1: Maak een fijne omgeving voor de bijen

Bijen en hommels houden van nectar en stuifmeel. Deze insecten vinden het fijn als de afstand tussen hun nest en voedsel zo kort mogelijk is. Je maakt de bij het meest blij door tuinplanten met een lange bloeitijd te plaatsen. Planten die bloemen geven met veel nectar en stuifmeel. Denk hierbij aan de lavendel, zonnehoed en kattenkruid. Maar ook met de klimop, honingboom en de krokus maak je ze blij.

Wil je meer wilde bijen in de tuin is het dus belangrijk om hier op in te spelen. Creëer een fijne plek voor bijen door extra bijvriendelijke tuinplanten te plaatsen. Zo voorzie je ze van extra voedsel, wat ze op het moment heel goed kunnen gebruiken in Nederland!

Tip 2: Plaats bijen bloemen in de tuin

Bijen leven van nectar, honing, stuifmeel en water. Deze insecten vliegen van bloem naar bloem om zo doende nectar en stuifmeel te verzamelen. Ze zorgen zo ook direct voor het bestuiven van diverse van voedingsgewassen. Bijen hebben hun voeding van het vroege voorjaar tot de late herfst nodig. Door bijen bloemen te zaaien die in verschillende maanden bloeien, zorg je ervoor dat de bijen deze gehele periode genoeg voedsel hebben.

Wilde bijen kunnen het plaatsen van extra bijen bloemen in de tuin goed gebruiken. Er is namelijk voedsel te kort voor bijen! Dit omdat het in ons land steeds meer aan het verstedelijken is, maar ook de intensieve landbouw draagt hier een steentje aan bij. Doe wat terug voor ons bijen en plaats bijen planten. Bijen zijn gek op de volgende planten en je zult ze hiermee makkelijk de tuin in lokken:

Tip 3: Vermijd giftige bestrijdingsmiddelen

Om meer wilde bijen in de tuin te krijgen is het belangrijk dat je geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen kunnen de bijen namelijk dus danig verzwakken dat deze hieraan dood gaan. Het gaat hierom middelen die de ingrediënten imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid bevatten. Dit zijn pesticiden en insecticiden, waarvan bijen hun oriëntatievermogen van kwijt raken. Ze tasten het zenuwstelsel aan, waardoor ze uiteindelijk dood zullen gaan. Heel zielig dus!

Koop bij voorkeur het liefst biologische planten. Biologische planten voeden insecten in tegen stelling tot de standaard tuinplanten. En mocht je wel last hebben van een bepaalde plaag ga dan op zoek naar een natuurlijke alternatief of gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Tip 4: Hang een bijenhotel op

Help de wilde bijen in de tuin extra door een bijenhotel op te hangen. Zo’n bijenhotel beter bekend als insectenhotel, geeft de bijen een fijne plek om te kunnen overwinteren. Althans dit geldt voor de bijen die overwinteren. De levensduur per bij varieert namelijk nog al. Zo zit er een verschil in zomerbijen en winterbijen. Zomerbijen leven slechts een aantal weken. Bij de winterbijen is dit maanden. Juist voor de bijen die overwinteren is het plaatsen van een insectenhotel heel nuttig.

Hang het bijenhotel op een droge beschutte plek die uit de wind staat. Het liefst een plek waar elke dag enkele uren zon op schijnt. De volle zon is het meest ideaal. Hang het insectenhotel bij voorkeur tot op 2 meter hoogte.

Heb je inmiddels veel wilde bijen in de tuin en wil je deze het volgende tuinseizoen graag terug zien? Dan is het ophangen van een bijenhotel een goede optie! Een insectenhotel vergt na het ophangen geen onderhoud.

Tip 5: Bijenmengsel zaaien

Dan als laatst… Maak je tuin nog aantrekkelijker voor wilde bijen en hommels door een bijenmengsel te zaaien. Een bijenmengsel is een mengsel van bloemenzaad van bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. De mengsels zijn vaak zorgvuldig samengesteld waarbij er precies is gekeken naar de juiste bloemen. Bloemen die zoveel mogelijk bijen en insecten aan trekken.

Een bijenmengsel zaaien is een ideale optie die niet te veel moeite kost, maar wel zorgt voor extra bijen en hommels in de tuin. Op deze manier hoef je niet zelf losse plantjes te kopen en doet de natuur zijn eigen werk. De goede bijenmengsels bestaan uit veel verschillende soorten bijen bloemen. Dit zodat je over een langere periode bloeiende bloemen in je tuin hebt. Zowel de bloemetjes als de bijtjes zullen je dankbaar zijn! 😉


Door via een van bovenstaande linkjes een product te bestellen sponsor je mijn blog. Je helpt mij hier enorm mee en hopelijk kan ik hierdoor in de toekomst nog meer tuin gerelateerde content creëren. Want dat is wat ik het liefste doe. Bedankt voor je steun.

Benieuwd naar meer tuin blogs? bekijk mijn andere artikelen

0 reacties

    Laat een reactie achter